Αγαπητοί Επισκέπτες,

       Καλώς ήλθατε στο δικτυακό μας τόπο, όπου θα βρείτε πληροφορίες και υλικό για το σχολείο μας και για το χώρο όπου στεγάζεται.

   Λίγα λόγια για το σχολείο μας ......                                     

     Ιδρύθηκε  -έπειτα από πρωτοβουλία του Υπουργείου  Δικαιοσύνης (από τον τότε διευθυντή του ΕΚΚΝ Βόλου κ. Ευθ. Καλτσά) και με τη στήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας (από τον τότε προϊστάμενο της ΔΔΕ Ν. Μαγνησίας κ. Γεωργ. Λαρισαίο) - το Σεπτέμβριο του 2002 στην πόλη του Βόλου.

Ήταν το δεύτερο χρονικά σχολείο στην ελληνική επικράτεια με μαθητές κρατούμενους με  πρώτο το σχολείο στις φυλακές Αυλώνα.

Στις 12/11/2002 το σχολείο μας εγκαινιάστηκε από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ.  Φίλιππο Πετσάλνικο. Πρόκειται για γυμνάσιο, το οποίο ακολουθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα των υπόλοιπων ελληνικών γυμνασίων.

 Η ιδιαιτερότητα του εν λόγω σχολείου είναι ότι οι μαθητές του είναι κρατούμενοι αλλοδαποί, ηλικίας  από 17-21 χρονών, στην πλειοψηφία τους Αλβανοί με ελάχιστους Βούλγαρους, Ρώσους, Ρουμάνους, Αφρικανούς και τα τελευταία χρόνια Αφγανούς, Πακιστανούς, Τούρκους και Σύριους. 

Οι καθηγητές που απασχολούνταν, μέχρι το 2014 ήταν 5 ( 2 φιλόλογοι, 1 φυσικός, 1 μαθηματικός, που δίδασκε και πληροφορική και 1 Αγγλικής γλώσσας), από τους οποίους οι 3  ήταν γυναίκες. Από την επόμενη χρονιά, άρχισαν να διδάσκουν και άλλες ειδικότητες εκπαιδευτικών, όπως μουσικής καλλιτεχνικών και θρησκευτικών.

Το σχολικό έτος 2010-2011 μέσα στον ίδιο χώρο, ιδρύθηκε και λειτουργεί το 33ο Δημοτικό Σχολείο, όπου φοιτούν αλλοδαποί μαθητές, ηλικίας από διάφορες χώρες και στο οποίο δίδαξαν την πρώτη χρονιά : ο Πασχάλης Δήμου, Δάσκαλος - Προϊστάμενος του Σχολείου, Νηπιαγωγός, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος με Μ.Ε.Δ. στην Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης και στην Ανθρωπολογία της Εκπαίδευσης και ο  Γεράσιμος Τσιμπλούλης, Δάσκαλος -Κοινωνικός Ανθρωπολόγος. Το σχολικό έτος 2010 - 2011 το δημοτικό σχολείο έχει αναπτύξει συνεργασία με : 1. Longwood University, Virginia, USA. 2. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 3.  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 4. Το σχολείο μας (Παράρτημα 6ου Γυμνασίου στο ΕΚΚΝ Βόλου) στο πρόγραμμα "Τόπος μου, ο κόσμος όλος...". Από το σχολικό έτος 2011 - 2012 διδάσκουν, βασικά, οι εκπαιδευτικοί Αθανάσιος Καραγιάννης, Δάσκαλος - Προϊστάμενος του Σχολείου  και Κων/νος Καραδήμας, Δάσκαλος.

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι μαθητές μας έρχονται στο σχολείο για να πάρουν γνώσεις, αλλά και  <<  μεροκάματα  >>, όπως  λένε, καθώς για κάθε μέρα που  παρακολουθούν τα μαθήματα του σχολείου κερδίζουν μια μέρα από  την ποινή τους, πράγμα που γι΄ αυτούς είναι σημαντικό κίνητρο. Μαθαίνουν καλύτερα την ελληνική γλώσσα και, αφού φοιτήσουν  και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, παίρνουν απολυτήριο ισάξιο με αυτό των υπόλοιπων  Γυμνασίων στην Ελλάδα .

 Πάνω απ’ όλα όμως καταφέρνουν να τονώσουν την αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβασμό τους, καθώς -αν και αλλοδαποί  -  καταφέρνουν  να ξεπεράσουν όλες τις  αντικειμενικές δυσκολίες  που τους παρουσιάζονται και να κάνουν θαύματα με την επιμονή   και τη συνεχή τους προσπάθεια. Για κάποιους απ’ αυτούς ο εγκλεισμός τους στη φυλακή δεν αποτελεί εμπόδιο στην εξέλιξή τους, παρά ένα δύσκολο διάστημα προετοιμασίας για τη ζωή που τους περιμένει έξω από τα σίδερα.

Με τη βοήθεια όλων των  καθηγητών του Γυμνασίου μυούνται στην ελληνική παιδεία και παράγουν έργο. Από το 2002 που λειτουργεί το σχολείο αυτό έχει να επιδείξει σπουδαία τολμήματα από την πλευρά των μαθητών.

(Α)  Κατά το σχολικό έτος 2002-2003 δραματοποιήσαμε τον «Κατάδικο» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη και τον ανεβάσαμε σε θεατρική παράσταση, η οποία  διατίθεται σε βιβλίο και σε CD.

(Β) Τη σχολική χρονιά 2003 - 2004 με πρωτοβουλία των μαθητών του σχολείου   συγγράψαμε ένα θεατρικό έργο με τίτλο <<Στιγμές ζωής>>, που αναφέρεται στο πώς βιώνουν τέσσερις κρατούμενοι τη σκληρή πραγματικότητά τους μέσα στη φυλακή. Τόλμησαν να μιλήσουν για τον εαυτό τους, την ιστορία τους, τα όνειρα, τις ελπίδες και τους προβληματισμούς τους, για όλα εκείνα που μέχρι τότε κρατούσαν μόνο για τους εαυτούς τους και δεν τα μοιράζονταν με κανένα. Αν και αλλοδαποί έμαθαν  τόσο καλά τους ρόλους τους - ξεπερνώντας και την παραμικρή γλωσσική δυσκολία - ώστε δίκαια  επιδοκιμάστηκαν από το κοινό που τους παρακολούθησε το καλοκαίρι του 2004 στο προαύλιο της φυλακής.  Η  παράσταση αυτή είναι διαθέσιμη σε βιβλίο και σε CD

(Γ)  Την σχολική  χρονιά 2004-2005 τα παιδιά βοήθησαν στη συγγραφή μιας εργασίας με τίτλο «ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙΧΗ» και θέμα τον πολιτισμό της χώρας τους, της Αλβανίας. Δίνουν  πληροφορίες στους αναγνώστες για τα ήθη και τα έθιμα  της  γειτονικής χώρας, για στοιχεία της κουλτούρας τους, για τη γλώσσα και την ιστορία τους και παραθέτουν τις προσωπικές τους εμπειρίες από τη ζωή τους στην Αλβανία. Η εργασία αυτή διατίθεται σε βιβλίο και βίντεο DVD.

(Δ)   Κατά το σχολικό έτος 2005 – 2006 συνεχίστηκε το πρόγραμμα «ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙΧΗ» με την καταγραφή των ιστοριών ζωής τους, που στην αρχή του σχολικού έτους 2008 - 2009  εκδόθηκαν σε βιβλίο και επίσης πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα αγωγής υγείας με θέμα «ΣΤΗΡΙΖΟΜΑΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΟΥ» με την παραγωγή ενός DVD.

         Και  η πορεία μας συνεχίζεται ........

Επιπλέον, το σχολείο μας συμμετείχε και σε ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκού επιπέδου στα πλαίσια του προγράμματος Σωκράτης/GRUNDTVIG 2 από την 1/08/2006 έως και τις  31/07/2009, όπου εκπονήθηκε εργασία με τίτλο<<SONART>>  και θέμα τη συγγραφή και την έκδοση των βιογραφιών των κρατουμένων μαθητών μας καθώς και τη συγκέντρωση σ΄ ένα ανθολόγιο ποιημάτων, αυτοτελών ιστοριών και επιστολών τους, η οποία παρουσιάστηκε το Νοέμβρη του 2009 -ως ένα από τα πιο αξιόλογα τελικά προϊόντα εκπαιδευτικών σχεδίων - σε εκδήλωση του  Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στην Αθήνα.

Επίσης το σχολείο μας συμμετείχε στη διετή ευρωπαϊκή σύμπραξη σωφρονιστικών ιδρυμάτων ή σχολείων που λειτουργούν μέσα σ’ αυτά με τίτλο LEAP (LEARNINGIN PRISON). Η συγκεκριμένη σύμπραξη, όπως κάθε πρόγραμμα ευρωπαϊκό χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ συντονίζεται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Η εκπαιδευτική σύμπραξη Learningin Prison ξεκίνησε την πορεία της την 1 Αυγούστου 2011. Συντονιστικός οργανισμός ορίστηκε το ίδρυμα Fondazione Giovanni Micheluccionlus από τη Φλωρεντία της Ιταλίας. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που  διεξάγει μελέτες και έρευνες σχετικά με τις εγκαταστάσεις των φυλακών, αλλά και άλλων κοινωφελών ιδρυμάτων, όπως νοσοκομεία ή και εκπαιδευτήρια. Οι υπόλοιποι εταίροι που αποτελούν τη σύμπραξη αυτή εκτός από το σχολείο μας είναι οι Κεντρικές φυλακές της Κύπρου, το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, και συγκεκριμένα το τμήμα που παρέχει εκπαίδευση σε καθηγητές που διδάσκουν σε σωφρονιστικά ιδρύματα, οι φυλακές της Καταλονίας, ο Οργανισμός της Λογοτεχνικής Δράσης του Βερολίνου- ένας μη κερδοσκοπικός ιδιωτικός οργανισμός που έχει την έδρα του στο Βερολίνο, αποτελείται από συγγραφείς και ζωγράφους οι οποίοι διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις, συζητήσεις, εργαστήρια και συμπόσια που έχουν σχέση την κουλτούρα και τις τέχνες στις φυλακές με στόχο το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.  Η Συγκεκριμένη σύμπραξη ολοκληρώθηκει τον Ιούλιο του 2012 και το τελικό προϊόν της είναι ένα ηλεκτρονικό βιβλίο - ιστοσελίδα, που συμπεριλαμβάνει τις καλές πρακτικές για την εκπαίδευση στη φυλακή, που παρουσιάστηκαν ως σήμερα από όλους τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς κατά τη διάρκεια των τυπικών συναντήσεών τους.

Το 2011 το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» , ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο , έκανε μια δωρεά στο σχολείο μας, που περιελάμβανε την αγορά επίπλων, τεχνολογικού εξοπλισμού και σχολικών βιβλίων και η οποία συνέβαλε στην ποιοτική αναβάθμιση του σχολικού χώρου, διαφοροποιώντας τον από την υπόλοιπη φυλακή.

Το σχολείο μας μέλος της EPEA HELLAS

Στις 24 Φεβ 2007 και με την πρωτοβουλία του Δ/ντή του 2ου Γυμνασίου Αυλώνα, κ. Δαμιανού Πέτρου, ιδρύθηκε το Ελληνικό Παράρτημα της EPEA (European Prison Education Association - http://www.epea.org/epeahellas) - γνωστό ως EPEA HELLAS. Πρόκειται για έναν μη κυβερνητικό οργανισμό που αυτή τη στιγμή αριθμεί 39 μέλη από σχολεία που λειτουργούν σε φυλακές της Ελλάδας, ανάμεσα στα οποία είναι και οι εκπαιδευτικοί του δικού μας σχολείου.

  E-mail :

Ταχυδρομική  Διεύθυνση: Μεταμορφώσεως 195, Τ.Κ. 38110, ΒΟΛΟΣ

Επιμέλεια & σχεδιασμός Ιστοσελίδας : Φόβος Ιωάννης (Μαθηματικός M.Ed.)

Τελευταία ενημέρωση : 4-Σεπ-2017